Archive for the 'Management' Category

Feb 24 2011

Revistele au crescut in 2010, in UK

Published by under Management

Sper sa nu dureze mai mult de un an ca sa vedem si la noi aceste cresteri. Stirea aici.

No responses yet

Nov 13 2010

Normele AAER pentru editori si publisheri

Published by under Management

AAER: Asociatia Americana a Editorilor de Reviste
(revizuite in octombrie 2010)

Normele AAER pentru editori si publisheri reglementeaza practicile pe termen lung ce guverneaza relatia dintre continutul editorial si publicitate. Normele asigura faptul ca practicile folosite in mod frecvent de editori si publisheri pentru a preveni sau rezolva conflictele editorial/publicitate sunt clar intelese si aplicate consistent in industria revistelor.

Intr-un domeniu ca media ce se schimba rapid, nici un set de norme nu poate anticipa orice situatie, dar acestea sunt principiile de baza din spatele normelor AAER pentru editori si publisheri:

- Fiecare cititor are dreptul sa fie informat corect si cinstit

- Valoarea revistelor catre clientii de publicitate depinde de increderea pe care cititorii o au in revistele respective

- Diferentierea dintre continutului editorial si mesajul de marketing trebuie sa fie transparenta

- Integritatea editoriala nu trebuie sa fie compromisa de influenta clientilor de publicitate

AAER crede ca insusirea acestor principii aduce beneficii fiecarei parti care detine un interes in industria de reviste: cititori, editori, publisheri si clienti de publicitate. […]

COD DE BUNE PRACTICI PENTRU REVISTE

Membrii AAER cauta sa incurajeze folosirea creativa a revistelor de catre clientii de publicitate. Prin protejarea integritatii editoriale, normele promoveaza eficienta mesajului publicitar.

1. Publicitatea si coperta

a. Coperta este declaratia de brand a editorului si publisherului. Publicitatea pe coperta mareste probabilitatea aparitiei conflictelor editorial-publicitate. Coperta si cotorul revistei nu ar trebui folosit pentru a face reclama unor produse, altele decat revista in sine.

b. Copertele false si clapele pot fi folosite pentru publicitate tinand cont de urmatoarele conditii:

i. Logoul revistei sa nu fie folosit pentru a gira editorial mesajul publicitar (logoul poate fi folosit pe copertele false sau clape pentru a identifica publicatia respectiva)

ii. Continutul editorial si grafica revistei nu sunt integrate cu publicitatea

iii. Copertele false si clapele nu folosesc trimiteri si elemente de grafica a revistei similare cu cele folosite de revista respectiva

Copertele false si partea din fata a clapelor folosite pentru publicitate trebuie intotdeauna marcate ca fiind publicitate. Pentru mai multe informatii vezi “Cand sa marchezi publicitatea”.

c. Pentru a preveni aparitia girului editorial, stickerele de pe coperta nu ar trebui folosite pentru a face reclama unor produse.

2. Logoul revistei si al clientului

a. Logoul revistei poate fi folosit in pagini ce promoveaza revista, produsele adiacente si parteneriatele de marketing, inclusiv pe coperta unei sectiuni sponsorizate, dar nu poate fi folosit pe coperta sa in alte pagini ale unei sectiuni publicitare (“advertorial”). Vezi “Sponsorizarile”, Sectiunea 6 si “Sectiunile si articolele publicitare (advertoriale)”, Sectiunea 8.

b. Logoul revistei nu trebuie folosit in reclamele din revista pentru a sugera girul editorial in afara cazurilor in care produsul sau serviciul pentru care se face reclama a primit un premiu editorial.

c. Logoul clientului nu ar trebui sa apara in paginile editoriale cu exceptia cazurilor in care intr-un context editorial se vorbeste despre o companie, produsele si marcile sale inregistrate.

3. Grafica revistei si a reclamelor

a. Publicitatea nu trebuie sa imite grafica revistei in care apare; publicitatea nu trebuie sa foloseasca fonturi, elemente grafice sau tratamente de culoare care ar putea duce la confundarea reclamei cu spatiul editorial in ochii cititorilor.

b. Publicitatea care ar putea fi confundata cu spatiu editorial, chiar daca acestea nu imita grafica revistei in care apar, trebuie marcata corespunzator. Vezi “Cand sa marchezi publicitatea”, Sectiunea 4.

4. Cand sa marchezi publicitatea

Editorii si publisherii trebuie sa aiba in vedere ca in anumite circumstante marcarea publicitatii este ceruta de legea federala. “USPS Domestic Mail Manual 707.3.6.4” (marcarea unui material platit) sustine urmatoarele: Sub 18 USC 1734, in cazul in care exista o intelegere platita, acceptata sau promisa pentru publicarea unui material editorial intr-o publicatie periodica, acel material trebuie clar marcat cu “publicitate”.

Normele AAER au si urmatoarele cerinte:

a. Publicitatea care poate fi confundata cu spatiul editorial trebuie marcata, chiar daca publicitatea nu seamana cu revista in care apare. Vezi Sectiuni publicitare (“Advertoriale”), Sectiunea 8.

b. Publicitatea care apare pe copertele false si pe partea din fata a clapelor care incearca sa imite continutul editorial sau in formate neconventionale trebuie intotdeauna marcate.

c. “Publicitate”, “Continut publicitar” si “Sectiune speciala publicitara” sunt etichete standard. […]

d. Pentru a preveni aparenta participarii editoriale, eticheta “Advertorial” nu trebuie folosita.

e. Etichetele trebuie sa apara orizontal in partea de sus a paginii la o dimensiune citibila si cel putin comparabila ca marime cu corpul de litera al textului prezentat.

f. Etichetele nu trebuie ascunse sau deghizate.

5. Publicitatea adiacenta

a. Editorii si publisherii trebuie sa evite pozitionarea publicitatii in apropierea unei pagini editorial care arata sau in care se vorbeste despre acelasi produs sau produse similar vandute de client (o regula simpla folosita de multe reviste este ca cititorul sa intoarca macar doua pagini intre reclama respectiva si pagina editoriala.

b. Editorii si publisherii trebuie sa mai evite:

i. Pozitionarea reclamelor pentru produse si servicii sustinute sau associate cu figuri publice in apropierea continutului editorial legat de respectivele figure publice.

ii. Pozitionarea reclamelor pentru casele de productie video, programele de televiziune, casele de inregistrari si alte companii similare langa pagini editoriale ce contin materiale despre participantii din reclamele respective.

6. Sponsorizarile

a. Sponsorizarea editiilor special, a inserturilor editorial, inserturi brosate sau atasate de revista si sectiunile special si concursurile sunt acceptate tinand cont de aceste norme.

b. Sponsorizarea evenimentelor precum decernarea unor premii, conferinte sau targuri si expozitii sunt acceptate tinand cont de aceste norme.

c. Copertele sectiunilor sponsorizate trebuie sa fie marcate ca publicitate atunci cand includ logourile sponsorului; continutul publicitar al sectiunii speciale si alte promotii adiacente ce se regasesc in alte pagini ale revistei trebuie marcate ca si publicitate. Vezi “Cand sa marchezi publicitatea”, Sectiunea 4.

d. Sponsorii pot fi mentionati in continutul editorial, dar produsele si serviciile associate cu acesta sau partneri de afaceri ai acestuia nu ar trebui promovate sau sustinute editorial.

e. Sponsorii nu trebuie sa ceara sau sa impuna directia editorial; continutul editorial nu trebuie aratat sponsorului inainte de publicare.

f. Pentru a preveni conflictele editorial-publicitate, sponsorizarea sectiunilor editoriale publicate regulat, rubricile si reportajele nu trebuie acceptata.

7. Editiile exclusive (cu un singur client de publicitate)

a. Editiile exclusive sunt acceptate tinand cont de aceste norme, insa trebuie explicate cititorilor intr-un editorial sau o nota a publisherului publicata in aceeasi editie.

b. Editiile exclusive fac obiectul normelor relevante pentru continutul sponsorizat in “Cand sa marchezi publicitatea”, Sectiunea 4 si “Sponsorizare”, Sectiunea 6.

8. Sectiunile si articolele publicitare (advertoriale)

a. Advertorialele nu sunt continut editorial si fiecare pagina a acestora trebuie marcata. Vezi Sectiunea 4, “Cand sa marchezi publicitatea”.

b. Logoul revistei nu trebuie sa apara pe coperta unei sectiuni publicitare sau in cadrul unei pagini advertorial.

9. Participarea editoriala in publicitate

a. Membrii echipei editorial si colaboratorii permanenti nu trebuie sa apara in sau sa particpe la crearea si productia reclamelor care apara in propria revista.

b. Publicatiile angajate in sau asociate cu productia sau promovarea produselor sau serviciilor brandului publicatie trebuie sa se asigura ca publicitatea sau promovarea propriilor produse si servicii nu trebuie confundata cu spatiul editorial.

10. Plasarea de produse si integrarea

a. Publisherii nu trebuie sa accepte bani din partea clientilor de publicitate pentru a promova produse in cadrul continutului editorial.

b. Editorii nu trebuie sa creeze continut, sa pozitioneze continut in aproprierea unei reclame, sa promoveze un produs sau o persoana publica asociata cu un produs pentru care se face publicitate in schimbul publicitatii.

Vezi de asemenea “Cand sa marchezi publicitatea”, Sectiunea 4.

11. Reclamele invazive

a. Membrii AAER se opun formelor de publicitate care dau nastere confuziilor sau rup, intrerup continutul editorial; acceptarea reclamelor care compromit experienta cititorilor , inclusiv publicitatea care foloseste spatiul alb al unei pagini editoriale, face subiectul aprobarii editoriale.

b. Formatele si pozitionarile speciale de reclama violeaza aceste norme daca distinctia dintre editorial si publicitate nu este transparenta.

12. Revizuirea de catre clienti

a. Copertele revistelor, sumarul, articolele, fotografiile, layouturile paginilor si alte materiale editoriale nu trebuie sa fie trimise clientilor pentru revizuire.

b. Pentru a preveni aparitia revizuirilor clientilor, reclamele nu trebuie sa faca trimitere catre continutul editorial, inclusiv articolele specifice sau numere de pagina.

De ce AAER? De ce norme?

Fondata in 1963, Asociata Americana a Editorilor de Revista este organizatia principiala a jurnalistilor de revista in Statele Unite ale Americii. Printre membrii AAER se numara liderii editorial a majoratiatii revistelor comericale si pentru afaceri publicate pe hartie sau online. AAER este binecunoscuta pentru sponsorizarea Premiilor Nationale pentru Reviste in asociere cu Scoala de Jurnalism din cadrul Universitatii Columbia.

AAER a publicat “Normele pentru Editori si Publisher” ca si serviciu catre membrii sai din 1982, punctand in numele lor principiile si practicile larg raspandite atat in print cat si in online. Normele reflecta credinta celor 700 de membri ai AAER cum ca independenta editoriala si distingerea clara dintre continutul editorial si mesajul de marketing sunt in interesul publisherului si clientului de publicitate la fel ca si al cititoriului sau utilizatorului.

Sursa (engleza)

Alte resurse: Decizii legate de normele AAER (engleza)

Denumire AAER in engleza: ASME – American Society of Magazines Editors

2 responses so far

Nov 01 2010

Esquire Big Black Book, editia I

Published by under Management

Un produs unic pe piata romaneasca. Calitatea editoriala la inaltime se imbina perfect cu publicitatea pentru branduri respectabile.  Lucruri scumpe, dar care isi merita banii. Pe ideea ca e criza si nu mai cheltuim decat pe lucrurile care merita. Dincolo de lista de cumparaturi, gasesti si bagajul esential de informatii: unde mergi, ce bei, ce conduci, cum vorbesti despre ce conduci, cum o faci sa rada, cum legi un papion etc.
D’aia i-am zis MANUALUL DE STIL PENTRU BARBATII DE SUCCES.

PS.Le multumesc celor implicati, echipei editoriale conduse de Radu Coman pentru munca depusa, Alinei de la vanzari pentru ca a crezut in produs si l-a vandut cum nu se putea mai bine, lui Laurentiu pentru promovare, lui Cristi pentru productie si sunt sigur ca cele 10.000 de exemplare vor fi distribuite impecabil de catre Violeta.

No responses yet

Oct 29 2010

Edipresse comunica cu Sanoma

Published by under Management

Dupa ce am trimis un newsletter cum ca revista FEMEIA. a depasit Avantaje si in vanzari (in audienta a fost intotdeauna mult peste) sau poate fara legatura cu acesta, Edipresse a inceput sa trimita comunicate despre cum VIVA (revista despre vedete – 15.059 exemplare vandute) are audienta mai mare decat Beau Monde (revista de stil si lifestyle – 16.547 exemplare vandute) si despre cum Psychologies (revista de psihologie? – 8.258 exemplare vandute) are audienta mai mare decat Marie Claire (revista de fashion! – 16.061 exemplare vandute). Maine ma astept ca Edipresse sa dea comunicat despre cum AutoBild (revista auto – 8.892 exemplare vandute) vinde mai mult decat Esquire (revista cu continut inteligent, cum imi place mie sa-i spun – 5.402 exemplare vandute). Fiecare cu ce poate, adica cu portofoliul lui. Noi pregatim intre timp newsletter despre cum Marie Claire (16.061) vinde mai mult decat ELLE (14.509), InStyle (13.098), The One(11.039) si Tabu (9.528).

Sursa cifre: BRAT, declaratii difuzare Apr-Iun 2010, medie lunara de vanzari pe aparitie

3 responses so far

Mar 11 2010

Raportul anual 2009 al Sanoma

Published by under Management

Este proaspat, abia azi a fost publicat. Il puteti citi aici.

No responses yet

Dec 11 2009

Rezultatele la nivel international ale Sanoma pentru Ian.-Sep. 2009

Published by under Management

Cifrele le gasiti aici, iar prezentarea lor o gasiti aici. Cateva idei pe scurt ar fi:

- veniturile companiei au scazut cu 8.8% in primele 9 luni fata de anul trecut

- profitul operational al companiei  a scazut cu 38.5% de la 265.2 la 163.1 milioane EUR pentru primele 9 luni comparativ cu 2008

- equity ratio se mentine in jurul valorii de 39, insa net gearing-ul creste pana la 90.3 de la 75.9

- numarul mediu de angajati a scazut de la 18.031 pana la 17.507

- iar pentru cei care au actiuni la Sanoma trebuie sa stie ca earnings per share a scazut de la 1.1 EUR la 0.62 EUR

Interesant daca urmariti prezentarea ar mai fi ca:

- olandezii sunt mai pesimisti decat finlandezii (vezi indicele de incredere al c0nsumatorilor) :)

- numarul cititorilor a crescut in Finlanda si pentru reviste si pentru ziare

- contractia pietei de publicitate se apropie de zero

- cea mai mare scadere a EBITului vine din partea revistelor care reprezinta de altfel si cea mai mare parte din EBITul companiei.

No responses yet

Dec 02 2009

FIPP Research Forum va avea loc in sediul Sanoma Olanda

Published by under Management

Asadar, pe langa participarea la conferinta, am increderea ca veti putea vizita si sediul Sanoma Olanda. E dragut de vazut pentru ca adaposteste peste 80 de reviste, unele cu redactii enorme precum Libelle sau care au bucatarie proprie construita in interes editorial :) asa cum i se intampla licentei Delicious (cooking).

Conferinta va avea loc pe 18 si 19 martie 2010 si se adreseaza publisherilor, oamenilor de research si de marketing. Mai multe detalii aici.

No responses yet

Sep 27 2009

Presa straina ii vrea capul lui Berlusconi

Published by under Management

Cu alte cuvinte s-a pus pe articole care mai de care mai suculente despre destrabalata vacanta a primului ministru italian. Publicatii ca The Guardian, FHM.com, scriu despre asa zisul eveniment si chiar mai mult. El Pais publica un fel de flagrant de la casa de vacanta pe care Berlusconi o detine in Sardinia. The Times citeaza un partener cheie de coalitie al lui Berlusconi care pune tot scandalul pe seama mafiei italiene. Time pubica de asemenea un articol consistent sub titlul “How has Berlusconi survived his sex scandal?”.

Tot de pe FHM.com am luat si filmul asta in care un fals Berlusconi face un lucru despre care unii spun ca s-ar mula perfect pe felul de a fi al adevaratului Berlusconi.

YouTube Preview Image

Si eu care credeam ca Basescu e nepotrivit pentru a fi Presedinte. :) Totusi, unde e Obama de Romania?

No responses yet

Aug 21 2009

Come baby, come!

Published by under Management

YouTube Preview Image

No responses yet

Aug 21 2009

Media a murit, traiasca media!

Published by under Management

YouTube Preview Image

No responses yet

Dec 10 2008

La multi ani, TVmania!

Published by under Management

Aseara, in cadrul premiilor TVmania, revista a sarbatorit si primii 10 ani de la lansare. La multi ani calduros revistei si celor care sunt pe baricade. O parte dintre ei, chiar de la inceputuri sau oricum, de multi ani.

 Despre premii, numai de bine. Felicitari echipei! Multi invitati, spectacol pe scena, si din partea regizorului, actorilor, dar si din partea vedetelor. Prezenta vedete, excelenta. Daca au fost maxim 2-3 premii unde castigatorii n-au fost prezenti. Ne-au incantat pe scena Marius Vizante, Marius Bodochi. Din regie, domnul Colceag. Taxi a cantat iarasi foarte frumos si nu numai.

Si speach-ul lui Dragos, zis si Goshu, mi-a placut. Pentru ca a trecut in revista cum si cu cine a inceput revista si ce fac o parte din oamenii de atunci acum. E vorba de Claudiu Serban (fost redactor sef, actual director adjunct Ringier si sef al diviziei de ziare de referinta si economice), Razvan Ionescu (a inceput ca redactor sef adjunct, ulterior redactor sef, iar acum Director Executiv pentru divizia de reviste si cea internationala a Adevarul Holding), Irina Stanescu (coordonator programe tv, ulterior redactor sef adjunct, actualmente redactor sef femeia de azi), Iuliana Panache (redactor, actualmente director marketing si pr pentru radiourile Media Pro), Mihaela Calinoiu (redactor, actualmente redactor sef Story), Marius Tudosiei (redactor, actualmente director marketing Jurnalul National), Gina Nedu (art director, actualmente director creatie Publimedia), Dragos Varsandan (redactor, la reintoarcere redactor sef, iar acum director executiv al diviziei din care face parte TVmania).

Daca imi aduc aminte de perioada in care am lucrat si eu pentru revista pe partea comerciala (2000-2002), ar mai fi fost Laurentiu Manolache (redactor coordonator, acum redactor sef adjunct Romania Libera), Cristian Ionescu (redactor, acum coordonator sectiune auto Evenimentul zilei), Horia Ghibutiu (redactor, acum editorialist Evenimentul zilei), Georgiana Hagiu (editor ghid tv, acum redactor sef Sanatatea de azi), Laura Lunceanu (redactor, acum redactor sef Mamica de azi), Mariana Fatulescu (asistent redactor sef, acum secretar general de redactie la Femeia de azi), Monica Dancu (editor ghid tv, acum coordonator ghid tv chiar la TVmania), Claudia Georgevici (editor ghid tv, acum redactor Adevarul Sanatate), Szobi Borbely (photo editor, acum nu mai stiu nimic de el – poate da un semn), Iulian Popa Paul (designer, acum la Publimedia), Robert Grigore (designer, acum la Evenimentul zilei). Sper ca n-am uitat pe nimeni.

No responses yet

Mar 16 2008

Des Dearlove si Stuart Crainer la Bucuresti

Published by under Management

97802736566091.jpg97802736566091.jpgVin pe 23 Mai sa lanseze cartea Business Minds si o vor face in cadrul unei conferinte avand ca tema leadership-ul. Cele doua sesiuni ale conferintei vor aduce in prim plan importanta autenticitatii liderilor, dar si importanta “povestii” care ar trebui sa inspire si sa dea o insemnatate scopului.

No responses yet

Jan 16 2008

Cristi Mihalache pleaca la Intact

Published by under Management

Ziceam aici ca nu stiu unde pleaca Cristi Mihalache (ex-Evenimentul zilei), iar daca ar fi fost sa pun pariu, as fi pariat pe Publimedia. Dar Tolo zice ca Mihalache pleaca la Intact. Deocamdata nu se stie pe ce pozitie si pentru ce proiect.

No responses yet

Jan 07 2008

Cristi Mihalache paraseste EVZ & Capital

Published by under Management

Cristian Mihalache va parasi echipa Evenimentul zilei si Capital din pozitia de Advertising Sales Director incepand cu data de 1 februarie 2008. Deocamdata nu stiu cu cine si pe ce pozitie va continua dupa aceasta data.

Am lucrat cu Cristi foarte bine 2 ani la Evenimentul zilei si stiu ca este un tip hotarat si implicat. Cand am plecat era foarte bine ancorat in cadrul echipei cu atat mai mult cu cat primise si responsabilitatea pentru inca un titlu: Capital. Ca si  altor membri ai echipei sunt sigur ca nici lui nu i-a fost usor sa se adapteze la fiecare schimbare de management. Fie ca a fost vorba de director executiv, director general etc. Totusi, plecarea lui ma surprinde.

4 responses so far

Jan 03 2008

Jack Welch tradus de finmedia

Published by under Management

Ultima aparitie semnata Jack Welch (si cu Suzy Welch) a fost deja tradusa si se gaseste la Diverta. In romana se numeste “Castigatorii” (Winning). Dincolo de traducerea titlului care mie nu-mi suna la fel de bine ca in engleza (din pacate, asa se intampla de prea multe ori cu prea multe lucruri), nu inteleg de ce au schimbat design-ul copertii. Clar era mult mai ok cel original.

welch.jpg                jackwelch.jpg  

ps 1. Interviu cu Jack Welch despre aceasta carte aici.

ps 2. Ciobby, asta ar trebui sa-ti raspunda intrebarii tale de aici. Costa vreo 50 de lei.

4 responses so far

Next »

Media Blog>

Top Blog>

Cautare Google >

 


Reclama Google >