Archive for January, 2010

Jan 27 2010

CES 2010: Ultrathin Que ProReader eBook

Published by under Tendinte

YouTube Preview Image

No responses yet

Jan 26 2010

CES 2010: Mood video by Sanoma Digital

Published by under Tendinte

YouTube Preview Image

No responses yet

Jan 10 2010

CAS la drepturi de autor in 2010? – avantaje si dezavantaje

Published by under Taxe

Avantaje:

- poate cel mai important avantaj este pentru angajati. cei care sunt platiti pe drepturi de autor vor avea pensia calculata la valoarea intregului contract. Astfel ca artistul, jurnalistul, scriitorul, actorul etc. nu vor forma o categorie defavorizata dupa varsta de pensionare. N-o sa vedem in acest caz stiri la TV despre cum oameni valorosi din categoriile de mai sus mor de foame pentru ca au fost platiti pe drepturi de autor si deci n-au pensie sau au o pensie derizorie raprotata la minimul de pe cartea de munca.

- un alt avantaj ar fi acoperirea unei gauri in buget. desi e impropriu spus avantaj atata timp cat se face pe spatele companiilor si angajatilor si deocamdata cuantumul contributiilor este necunoscut sau nu-l cunosc eu.

Dezavantaje:

- avand in vedere criza profunda prin care trec multe companii si institutii din domeniile dreptului de autor, cel mai probabil aceasta masura va fi pusa tot pe spatele autorilor, prin micsorarea veniturilor sau a numarului de autori.

- cresterea platii la negru sau gasirea unor solutii alternative legale  pentru plata drepturilor de autor pentru cei care decid in continuare ca nu au nevoie de pensia de la stat. cumulata cu propunerea PNL sustinuta de PSD de a elimina impozitul forfetar pentru companii, s-ar putea sa asistam la iesirea din “suspendarea activitatii” sau infiintarea a noi microintreprinderi.

Am vazut pareri foarte virulente impotriva acestei masuri ale unor oameni cunoscuti. Ba chiar transformarea propunerii intr-un razboi declarat cu presa de catre Guvern. Mi-ar placea totusi sa se tina cont si de avantajul masurii si ca cei care lupta cu atata vehementa sa-si asume o oarecare responsabilitate pentru angajatii care uneori constient, alteori nu, renunta la pensia aferenta drepturilor de autor pentru un avantaj imediat al unui venit ceva mai mare pe care prea putini il depun intr-un fond de pensii privat, de exemplu.

UPDATE:  Intr-o discutie cu un prieten pe facebook mi s-a atras atentia ca drepturile de autor nu au nici o legatura cu angajatii. Ca si Dan, in comentariul de mai jos, sunt oameni care intradevar, traiesc din drepturi de autor pe langa un job permanent sau pur si simplu, ca freelanceri. De aceea vin cu precizarea ca in majoritatea companiilor de presa jurnalistii au doua tipuri de contracte: unul de munca cu bani putini si unul de drepturi de autor cu bani mai multi. De aici vine statutul autorului de angajat. S-ar putea ca problema sa plece exact din aceasta lipsa de diferentiere a statutului de angajat vs. freelancing-ul bazat pe drepturi de autor. Daca s-ar putea trasa o linie clara, lucrurile ar putea functiona pozitiv pentru ambele categorii, adica fara CAS la freelancing, dar cu CAS pentru angajati. Insa atata timp cat “freelancerii” sunt angajati, e greu sa faci o regula care sa multumeasca pe toata lumea.

5 responses so far

Jan 09 2010

Skiff Reader, viitorul pentru ziare, carti, reviste si bloguri

Published by under Online,Reviste,Tendinte,Ziare

Companiile Sprint si Skiff (o companie Hearst) vor lansa Skiff Reader:

blogSpan

custom1

sk2

Ce poate face Skiff Reader:

- permite o intoarcere rapida a paginilor. probabil cel mai rapid reader existent

- este wireless

- va oferi accesul printr-un singur click la un magazin virtual de ziare, carti si reviste, magazin ce va fi functional si pentru alti producatori de e-reader.

- din pacate este deocamdata alb-negru, insa se lucreaza intens la dezvoltarea verisunii color care este previzionata pentru urmatorul an.

- este touch screen, este flexibil, este cel mai subtire si permite o rezolutie de 1.200 x 1.600 pixeli.

- diagonala ecranului este de 29 cm.

No responses yet

Jan 04 2010

free the ski

Published by under Timp liber

YouTube Preview Image

No responses yet

Media Blog>

Top Blog>

Cautare Google >

 


Reclama Google >