Oct 29 2006

Are sanse Adevarul sa revina?

Published by at 18:46 under Ziare

Au luat tot ce au putut sa ia de la Libertatea, de la financiar, contabilitate, distributie, abonamente. Dar nu s-au oprit aici. Saptamanile trecute am primit si eu o oferta de la Adevarul careia i-am spus pas dintr-o suita de motive obiective si subiective. Intrebarea ramane totusi: are Adevarul sanse de succes?

Gandul se relanseaza de luni, Romania libera isi pastreaza cu stoicism bazinul de audienta, Jurnalul vrea sa aduca rezultatele Loganiadelor inapoi, dar de data asta cu  “Milionar peste noapte” si Evenimentul zilei care, desi intr-o usoara scadere, pare la fel de stabil ca Romania libera daca e sa ne uitam la evolutia cu suisuri si coborasuri a Jurnalului sau caderea Adevarului din ultimii ani. Asadar, ce solutii va gasi Adevarul sa isi creasca vanzarile si audienta? Intrebarea e legitma de vreme ce noul patronat a declarat ca va investi in Adevarul pentru business si nu pentru imagine. Oare vom fi martorii unor concursuri spectaculoase sau a unei campanii de rebranding? Sau se vor multumi cu o cosmetizare sustinuta de investitii in promovare si concursuri? Ce modificari va suferi – daca va suferi – continutul? Experienta si succesul lui Razvan Corneteanu din piata tabloidelor e oare suficienta pentru a reusi si in piata ziarelor de referinta?

Cat despre Averea, eu cred ca pe termen cel putin scurt, pozitia liderului autoritar intre tabloide, Libertatea, nu va fi afectata semnificativ. Ma indoiesc ca in cazul acestor tipuri de cotidiene, personalitatea redactorului sef se identifica cu brandul in asa masura incat plecarea lui Halpert sa redirectioneze cititori dinspre Libertatea spre Averea (cum s-a intamplat in cazul echipei Ioanitoaia-Tolontan sau Cristian Tudor Popescu). Vor exista evolutii, cu siguranta, dar strict datorita aparitiei unui nou concurent pe piata si nu datorita miscarilor de personal.

Si sa nu uitam de Adevarul TV pentru care trustul lui Patriciu are deja licenta. Ma gandesc ca acest nume nu va avantaja decat ziarul Adevarul, nu si Averea. Poate totusi vor gasi alt nume sau poate ca asta este suficient. Asadar, ramane totusi de vazut cum va functiona un trust multimedia (ziare, probabil si reviste in viitor in zona de business (Capital stie de ce), plus o televiziune).

Coincidenta sau nu, in aceasta perioada, conform New York Times, in SUA au loc dezbateri pe marginea legii care interzice aceluiasi patron sa aiba o televiziune si un ziar in acelasi oras (probabil ca ar fi greu la ei sa se intample una ca asta la nivel national). Perceptia oamenilor este ca aceasta concentrare de media sub un singur patronat a dus in ultimul timp la “curtenire”. Pe de alta parte nu toate afacerile ce imbina televiziuni si ziare in acelasi oras au avut succes. Cei de la NYT sustin ca acest cross-ownership nu mai este nici solutia pentru problemele presei (ziarele sunt in scadere si la ei) la fel cum nu este nici potentialul diavol care ar putea sa apara.

Pentru Romania nu exista o astfel de lege privin cross-ownershipul si piata profita de asta din plin (vezi Voiculescu si Vantu).

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Comenteaza aici

Media Blog>

Top Blog>

Cautare Google >

 


Reclama Google >